vineri, 29 iunie 2012

Doza zilnica de lactate


Laptele este primul aliment pe care il consumam odata veniti pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epoca sau de localizarea geografica, statutul de aliment universal. Toti copiii beau lapte si, in afara de lapte, doar apa mai este vitala cresterii si dezvoltarii bebelusului.
Laptele este un aliment complet fiind recomandat in dieta zilnica la toate grupele de varsta. In lapte si derivatele lui gasim proteine cu inalta valoare biologica, vitamine din grupul B (vitamina B12, vitamina B2, vitmina B6, acid folic), vitamina A si D si toate mineralele (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom).
Calciul din lapte reprezinta standardul de referinta pentru solubilitatea, absorbtia si disponibilitatea acestuia in organismul uman. din lapte calciul se absoarbe in proportie de 40% in timp ce din vegetale (soia, spanac, broccoli) gradul de absorbtie este de 4-5%.
Corpul unui adult contine peste 1 kg de calciu, 98% din el fiind depozitat in oase de unde se reinoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produsilor acizi rezultati din metabolism. Zilnic se consuma 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperita prin alimentatie.
Nutritionistii au stabilit ca "o portie" de calciu "valoreaza" 300 mg in concluzie avem nevoie zilnic de 3 portii de calciu, adica aproape 1 gram.
100 ml lapte = 125 mg calciu
1"portie" de calciu (300mg) din produse lactate inseamna:
  • 1 pahar de lapte dulce (250 ml)
  • 1 pahar de  lapte batut/sana/kefir (250 ml)
  • 2 iaurturi mici (250g)
  • 1 felie de telemea (75g)
  • 1"triunghi" cascaval (50g)
  • 2  linguri parmezan ras.
Alimente echivalente pentru o "portie" de calciu:

  • 1 ou
  • 1/2 conserva de sardine (cu tot cu oase)
  • 4 felii de paine (100 g)
  • 100 g fructe oleaginoase (nuci, migdale)
  • 300 g boabe de soia sau derivatele ei (tofu)
  • 300 g spanac
  • 2  litri apa minerala


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu