Haideţi să vedem care sunt acestea:
1.Un
regim alimentar bogat în grãsimi (în special,grãsimi saturate) şi sare
este asociat cu un risc crescut de apariţie a unei afecţiuni
coronariene.
2.În medie, se estimeazã
cã o treime dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin
schimbarea regimului alimentar.O dietã bogatã în fibre şi cereale
integrale şi sãracã în grãsimi are capacitatea de a preveni o parte
dintre tumorile canceroase, printre care şi cele de colon, de stomac şi
cancerul la sân.
3.Mulţi experţi în
fertilitate sunt convinşi cã un regim alimentar nesãnãtos, bogat în
grãsimi, zaharuri şi diverse tipuri de hranã procesatã, sãracã în
substanţe nutritive esenţiale pentru fertilitate, poate conduce la
infertilitate şi creşte riscul pierderilor de sarcinã.
4.O dietã bogatã în grãsimi, zaharuri şi sare conduce
la creşterea în greutate şi mãreşte riscul instalãrii obezitãþii.
Greutatea excesivã nu numai cã duce la creşterea riscului de apariţie a
bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului şi a infertilitãţii,
ci este asociatã şi cu starea de obosealã, un nivel scãzut al
respectului de sine, performanţe fizice şi mentale scãzute.
5.Un
regim alimentar nesãnãtos creşte riscul apariţiei depresiilor şi a
oscilaţiilor de dispoziţie. De asemenea, este asociat cu sindromul
premenstrual, poftele alimentare necontrolate şi anxietatea.
6.Un
regim alimentar cu un conţinut ridicat de aditivi, conservanţi şi zahãr
rafinat poate cauza scãderea capacitãţii de concentrare,hiperactivitate
şi chiar agresivitate. Motivul este acela cã alimentele cu un conţinut
ridicat de zahãr şi aditivi alimentari au o cantitate micã de crom, care
se pierde în procesul de rafinare. Cromul este necesar în reglarea
nivelului de zahãr din sânge; dacã acest nivel este scãpat de sub
control,devine posibilã apariţia acestor tulburãri de comportament.
7.O
dietã cu un conţinut scãzut de calciu, un element esenţial pentru
menţinerea rezistenţei sistemului osos, creşte riscul ca oasele sã
devinã fragile sau casante — afecţiune cunoscutã sub denumirea de
osteoporozã.
8.Un
regim alimentar sãrac în substanţe nutritive supune ficatul la eforturi
enorme. Acesta are un rol esenţial în desfãşurarea unei digestii bune
şi în absorbţia vitaminelor şi a mineralelor vitale. Pentru o stare de
sãnãtate optimã, ficatul trebuie sã funcţioneze la cea mai înaltã
capacitate. Ficatul nu poate face faţã unor cantitãţi mari de grãsimi
saturate sau de alcool, fapt ce poate provoca afecţiuni ale ficatului
sau ale rinichilor, precum bolile renale sau ciroza (o afecţiune gravã,
în care celula hepaticã se distruge definitiv).
9.Un
regim alimentar bazat pe un consum excesiv de zahãr poate conduce la un
nivel ridicat al glucozei (forma sub care este transportat zahãrul în
sânge) în organism, fapt care poate cauza probleme de metabolizare a
zahãrului, precum diabetul zaharat. Simptomele acestei boli sunt setea,
urinarea frecventã, cauzatã de excesul de glucozã, probleme cu vederea,
oboseala şi infecţiile repetate.
10.O
dietã extrem de sãracã în substanțe nutritive poate afecta sistemul
imunitar, în care caz organismul devine vulnerabil la rãceli, gripe şi
are o sãnãtate precarã, în general. Avem nevoie de un aport constant şi
echilibrat de vitamine şi de minerale esenţiale pentru a menţine
sistemul imunitar într-o stare de funcţionare bunã, astfel încât sã
ofere o protecţie eficientã împotriva infecţiilor şi îmbolnãvirilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu